ضرورت توجه به تغذیه در ناباروری و باروری

توجه به تغذیه در ناباروری و باروری

اصالت، هویت و ضرورت توجه به تغذیه در ناباروری و باروری از کجا منشاء می گیرد؟

یکی از نقاطی که اصالت، هویت و ضرورت توجه به تغذیه در ناباروری و باروری را ایجاد می کند تاثیری است که تغذیه زوجین (از دو ماه قبل ازتشکیل نطفه) بر کیفیت اسپرم، بلوغ تخمک، کیفیت نطفه، لانه گزینی، برنامه ریزی متابولیک جنینی و تاثیرات اپی ژنتیکی تغذیه بر بروز بیماری­ های مزمن از همان لحظه تشکیل نطفه دارد. این موضوع در صدر موضوعات  مورد بررسی در پروژه های بین المللی در دنیاست. پروژه EARNEST از مهمترین این برنامه ها است.

پروژه EARNEST یک پروژه بزرگ است که ۴۰ مرکز تحقیقات اصلی در ۱۶ کشور اروپایی با بودجه ای معادل ۵/۱۶ میلیون یورو روی آن کار می کنند تا تاثیرات تغذیه دوران جنینی را بر روی سلامت نسل آینده و بروز بیماری های مزمن بررسی کنند.

یافته های حاصل از شیوع بیماری­ های مزمن در بزرگسالانی که در زمان قحطی و به دنبال جنگ به دنیا آمدند و خوشبختانه اطلاعات ثبت شده موجود در آن زمان به خوبی تاثیر تغذیه در دوران پیش از جنینی و جنینی را نه فقط بر نتیجه بارداری و جنسیت نوزاد متولد شده نشان می دهد بلکه ارتباط آن را با بروز بیماری های مزمن در بزرگسالی به خوبی نشان می دهد و امروز تمرکز بر منشا جنینی بیماری های مزمن قابل چشم پوشی نیست. امروز منشاء بسیاری از بیماری­ های مزمن (اختلال در پروفایل لیپیدهای پلاسما و دوبرابر شدن بیماری های قلبی عروقی، پوکی استخوان و …) در دوران بزرگسالی را در وضعیت متابولیکی برنامه ریزی شده در دوران جنینی که ارتباط تنگاتنگ با نحوه تغذیه مادر دارد، می دانند.

گروه های مختلفی در خصوص تاثیر تغذیه نامناسب بر جنین و به تبع آن در نوزاد در مدل های حیوانی کار نموده اند. این گونه یافته در انسان از طریق مطالعات گذشته نگر و انجام کوهورت بر روی  دوران های قحطی است. برای مثال یک گروه هلندی به مدت ۱۵ سال در مورد قحطی در هلند در بین سال های ۱۹۴۴-۱۹۴۵ مطالعه نموده است. این گروه معتقد است که تاثیرات سوتغذیه بر جنین و بیماری های حاصله بعد از تولد و دوران بزرگسالی در سه ماه اول بارداری و خصوصاً در ماه اول بارداری بیشتر است. طبیعتاً دوره ابتدایی بارداری که زمان شکل گیری ارگان های مختلف است از اهمیت زیاری برخوردار است چه در سلامت نوزاد در بدو تولد و چه در ادامه، در بزرگسالی. به طور خلاصه سوء تغذیه مادر در ابتدای بارداری، ارتباط معناداری با دیابت نوع دو، اختلال لیپدهای پلاسما بیماری های قلبی عروقی و افزایش احتمال بروز اسکیزوفرنی، افسردگی و اختلالات شناختی در دوران بزرگسالی نوزاد متولد شده داشت .

آنچه بسیار لازم است مورد توجه قرار گیرد آن است که وزن مادر و وزن گیری در ماه اول هیچ ارتباطی با مشکلات فوق ندارد. حال آنکه ما مشاوره تغذیه را زمانی برای مادر باردار توصیه می کنیم که یا افزایش وزن زیاد داشته و یا افزایش وزن مورد انتظار را نداشته. بدانید وزن معیار بسیار ناقصی برای ارزیابی وضعیت تغذیه  مادر و تاثیر آن بر رشد و تکامل جنین است.


دانستنی های تغذیه و باروری


Call Now Buttonتماس با ما